Erhvervspraktik for folkeskoleelever

Erhvervspraktik for folkeskoleelever

Erhvervspraktik for folkeskoleelever. Hvis du er folkeskoleelev ved du, at du på et eller andet tidspunkt skal i erhvervspraktik. Erhvervspraktik er din mulighed for at prøve et rigtigt arbejde. Det er en mulighed for at afprøve en idé eller drøm – eller prøve noget helt nyt – og få erfaringer fra virkeligheden. Måske opdager du nye sider af dig selv, en evne eller interesse.

At være i erhvervspraktik kan give dit barn inspiration til sit valg af uddannelse og være med til at afklare, hvilken vej barnet skal vælge efter skolen. I denne artikel kan du blive klogere på hvad erhvervspraktik er, og hvordan du finder den rette erhvervspraktik.

Hvad er erhvervspraktik?

Erhvervspraktik er som regel en aftale mellem en virksomhed og en skole, hvor en elev får mulighed for at komme ud og afprøve et job eller en idé. Dette kan være en god mulighed for at få indblik i et bestemt arbejdsområde, og måske finde ud af om det er noget for eleven. Erhvervspraktik kan også have til formål at give eleverne generelle arbejdserfaringer eller styrke deres CV. Erhvervspraktik kan være et obligatorisk element i elevens uddannelse, men det er ikke altid tilfældet.

I mange tilfælde afhænger varigheden af erhvervspraktikken af, hvilket niveau eleven har på sin uddannelse. Erhvervspraktik for folkeskoleelever vil typisk vare mellem 1-2 uger, mens praktikophold for gymnasieelever ofte varer 3-4 uger.

Hvordan finder jeg den rette erhvervspraktik?

Det kan være svært at finde den rette erhvervspraktik, især hvis du ikke har en idé om, hvad du gerne vil prøve. Der er dog nogle ting, du kan gøre for at finde den rette praktikplads.

Først og fremmest bør du overveje, hvilket arbejdsområde eller job du er interesseret i. Hvis du allerede har et klart billede af, hvad du gerne vil arbejde med, kan det være en fordel at søge efter virksomheder, der beskæftiger sig med netop dette område. På den måde er du sikker på at få en praktikplads, der matcher dine interesser og forventninger.

Hvis du ikke har et klart billede af, hvad du gerne vil arbejde med, kan det være en idé at søge efter virksomheder, der tilbyder praktikpladser for unge i din aldersgruppe. På den måde kan du få et bredt udvalg af forskellige oplevelser og erfaringer.

Derudover kan det være en fordel at kigge på virksomhedernes hjemmesider eller ringe til dem for at høre, om de har erhvervspraktikpladser tilgængelige. Dette er især relevant, hvis du allerede har et klart billede af, hvilken virksomhed eller hvilket job du gerne vil have.

Det kan også være en god idé at spørge dine venner, familie eller bekendte, om de kender til nogen virksomheder eller jobs, der kunne være interessante for dig. På den måde kan du få et mere personligt indblik i forskellige arbejdsområder og job.

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Der er nogle ting, du bør være opmærksom på, når du søger efter og afsøger forskellige erhvervspraktikpladser.

For det første bør du sikre dig, at du har det nødvendige udstyr og kendskab til at kunne udføre de opgaver, der vil blive stillet til dig. For det andet er det vigtigt, at du føler dig tryg og tilpas på din praktikplads. Dette er en afgørende faktor for, om du får en god oplevelse med erhvervspraktik. Erhvervspraktikperioden er oftest kun 1-2 uger, og derfor er det vigtigt, at du føler dig godt tilpas fra starten af.

For det tredje bør du sikre dig, at du ved, hvad der forventes af dig i løbet af erhvervspraktikken. Så snak med din vejleder og den virksomhed, du skal være i praktik hos, for at få en forståelse for deres forventninger. På den måde kan du sikre dig, at du lever op til disse og får en god erhvervspraktikoplevelse.

Hvad kan jeg forvente af erhvervspraktikken?

Det er forskelligt, hvad du kan forvente af din erhvervspraktik, alt efter hvilket arbejdsområde og hvilken virksomhed du vælger. Men der er nogle generelle ting, du kan forvente af enhver form for erhvervspraktik.

  • For det første vil du få mulighed for at få et indblik i et bestemt arbejdsområde eller erhverv.
  • For det andet vil du få mulighed for at afprøve dine evner og kompetencer i praksis.
  • For det tredje vil du få mulighed for at lære nye ting og opbygge ny viden.
  • For det fjerde vil du få mulighed for at møde nye mennesker og knytte nye bekendtskaber.
  • For det femte vil du øge din selvtillid og dine sociale kompetencer.

Da de fleste erhvervspraktikanter går i ottende eller niende klasse, så er det de færreste der ved hvad de skal bruge deres praktik til. Det er helt okay, fordi man ikke behøver at have et klart billede af, hvad man gerne vil arbejde med for at have gavn af erhvervspraktikken.

Man kan have gavn af erhvervspraktikken på flere forskellige måder. Der er også nogle elever som bliver så motiveret af deres praktik, at de ved hvad de vil bruge deres tid på bagefter. Erhvervspraktikken giver altså mulighed for at prøve kræfter med noget man er god til, og finde ud af hvad man gerne vil bruge sin tid på.

Hvad kan man lave i sin erhvervspraktik?

Det er nærmest nemmere at vende spørgsmålet og spørge; hvad kan man ikke lave i sin erhvervspraktik? For der er virkelig mange forskellige muligheder for, hvilken type arbejdsopgaver du kan få i løbet af din erhvervspraktik.

Det afhænger blot af, hvilket arbejdsområde eller hvilken virksomhed du vælger at være i praktik hos.

For at give nogle eksempler, så er disse brancher meget populære for folkeskoleelever der skal i erhvervspraktik:

  • Ejendomsmægler
  • SoMe-medarbejder
  • Kontorassistent
  • Håndværker
  • Salgsmedarbejder
  • Butiksmedarbejder
  • Journalist
  • Fotograf
  • Dyrepasser
  • Bankmedarbejder
  • Chauffør
  • Sygeplejerske
  • Grafiker

Alle folkeskoleelever har ret til erhvervspraktik

Alle folkeskoleelever har ret til at komme i erhvervspraktik i op til en uge – både i ottende og niende klasse. De fleste folkeskoler planlægger en praktikuge på hvert af klassetrinnene. Op til selve praktikugen allokeres ressourcer fra underviserne til at hjælpe eleverne med at finde en praktikplads og planlægger, hvordan praktikugen skal forløbe.

Hvis du ikke har fået tilbudt nogen form for erhvervspraktik, har du som elev ret til at forlange op til en uges erhvervspraktik i både 8. og 9. klasse. Du skal selv være proaktiv og finde din praktikplads, men skolen skal sørge for at kompensere dig for den mistede undervisning i skolen.

Hvis du blot ønsker at være i erhvervspraktik i tre dage, så behøver du ikke at skulle forlange en hel uges erhvervspraktik. Tag altid en dialog med din lærer, som står for erhvervspraktikken.

De fleste folkeskoleelever skal også deltage i et brobygningsforløb. Vi har skrevet artiklen “Hvad er brobygning til ungdomsuddannelse?“, som du kan læse ved at klikke her.