Få en mentor under din uddannelse

Få en mentor under din uddannelse

Mentorordningen er et tilbud, hvor du kan få en person med erfaring inden for det felt, du gerne vil være i, som din mentor. Mentoren kan give dig gode råd og vejledning om uddannelsesvalg, jobsøgning og karrieremuligheder. I denne artikel fortæller vi mere om, hvad en mentor er, og hvordan du finder en mentor som studerende.

Hvad er en mentor?

Lad os starte med at definere hvad en mentor er. En mentor er en person med mere erfaring end dig, som kan hjælpe dig med at vejlede dig under din uddannelse. Mentorforholdet er baseret på tillid og gensidig respekt. En mentor kan være en rollemodel og en du gerne vil drage nytte af dennes erfaringer. I uddannelsesregi kan en mentor være en tidligere elev eller en elev der er nået længere med en uddannelse end dig. Det kan også være en underviser på din uddannelse, som du har en speciel tilknytning til.

Hvordan finder man en mentor?

Det kan være lidt vanskeligt at finde en mentor, men det er bestemt det værd. Her er nogle idéer til, hvordan du kan finde en mentor:

 • Tal med dine lærere og spørg, om de kender nogen, der kunne være en mentor for dig.
 • Spørg familie og venner, om de kender nogen, der kunne være en mentor for dig.
 • Søg efter mentorordninger i dit område eller på nettet.
 • Deltag i arrangementer og møder med relation til dit interesseområde.

Hvad kan en mentor gøre for dig?

Det vigtigste, som en mentor kan gøre for dig, er at give dig vejledning og støtte. En mentor kan hjælpe dig med at træffe vigtige beslutninger om dine studier og din karriere. De kan også hjælpe dig med at udvikle vigtige færdigheder, som du vil få brug for i din fremtidige karriere. En mentor kan også være en sparringspartner for dine idéer og en kilde til inspiration.

I nogle tilfælde følger en mentor en elev hele livet. Forholdet mellem mentor og studerende kan vare i mange år, selv efter at den studerende er færdiguddannet. I andre tilfælde varer mentorforholdet måske kun et par måneder eller endda kun et par uger. Det afhænger alt sammen af den studerendes behov og mentorens tilgængelighed.

Under alle omstændigheder er det en god idé at få en mentor i løbet af din uddannelse. En mentor kan hjælpe dig med at træffe vigtige beslutninger, udvikle vigtige færdigheder og være en kilde til inspiration. Så hvis du kan finde en mentor, skal du ikke tøve med at bede om deres hjælp og vejledning.

Koster en mentor penge?

Nej, en mentor koster ikke penge. Et mentorforhold er baseret på tillid og gensidig respekt. Mentorerne tilbyder deres tid og erfaring til at hjælpe studerende uden at bede om noget til gengæld.

I nogle tilfælde vil en studerende måske gerne takke sin mentor med en lille gave, f.eks. en bog eller et værdsættelsesbevis. Det er ikke et krav, og de fleste mentorer vil være glade for at hjælpe uden at forvente noget til gengæld.

Bliv selv mentor

Mange tidligere studerende, der har gjort sig brug af en mentor, vælger selv at blive mentor. Det er en fantastisk måde at “give noget tilbage” og hjælpe studerende, der er i samme situation som dig. Hvis du er interesseret i at blive mentor, kan du tale med dit tidligere uddannelsessted eller søge efter mentorordninger i dit område.

Mange tidligere elever tænker over, hvor meget deres mentorer tidligere har hjulpet dem under deres uddannelse. Hvis du er mentor, kan du gøre en forskel i nogens liv. Så hvis du har tid og erfaring, så overvej at blive mentor fra andre.

Hvad er fordelene ved at være mentor?

Der er mange fordele ved at være mentor:

 • Du kan hjælpe nogen med at nå deres mål.
 • Du kan gøre en forskel i nogens liv.
 • Du kan dele din viden og erfaring med andre.
 • Du kan hjælpe nogen med at udvikle vigtige færdigheder.
 • Du kan opbygge relationer med mennesker med forskellige baggrunde.
 • Du kan selv lære nye ting.

Hvad er udfordringerne ved at være mentor?

Der kan være nogle udfordringer ved at være mentor:

 • Du har måske ikke tid nok til at engagere dig som mentor.
 • Du er måske ikke tilgængelig, når din mentee har brug for dig.
 • Du har måske ikke de rette færdigheder eller erfaringer til at hjælpe din mentee.
 • Du er måske ikke i stand til at sætte dig ind i din mentee’s situation.

Hvordan kan jeg blive mentor?

Hvis du ønsker at blive mentor, kan du tale med din tidligere institution eller søge efter mentorordninger i dit område. Du kan også kontakte organisationer, der tilbyder mentorordninger.

Mentorskab er en god måde at hjælpe andre med at nå deres mål på. Hvis du har tid og erfaring, kan du overveje at blive mentor. Du kan gøre en forskel i nogens liv.