STX, HHX eller HTX?

STX, HHX eller HTX?

Hvilken gymnasial uddannelse skal jeg vælge? STX, HHX eller HTX? Det er et spørgsmål mange unge står over for, når de skal til at tage stilling til hvad de vil lave i fremtiden. I denne artikel kigger vi nærmere på de tre forskellige gymnasiale uddannelser og giver dig gode råd til hvordan du finder ud af hvilken retning du skal vælge.

Lad os starte med at definere hvad de tre forskellige gymnasiale uddannelser er:

Hvad er STX?

STX er den almindelige gymnasiale uddannelse, som giver adgang til videregående uddannelser. STX fokuserer på bred viden og god allround kompetence. STX giver et overblik over de forskellige fagområder, fra humaniora til naturvidenskab, og indeholder som regel et obligatorisk internationalt perspektiv. STX tager 3 år at gennemføre.

Hvad er HHX?

HHX (hovedforløb i højere handelseksamen) er den økonomisk-administrative gymnasiale uddannelse. HHX giver adgang til mange af de samme videregående uddannelser som STX, men fokuserer i højere grad på det økonomisk-administrative område. HHX tager 3 år at gennemføre, og indeholder et obligatorisk internationalt perspektiv.

Hvad er HTX?

HTX (hovedforløb i teknisk gymnasial uddannelse) er den tekniske gymnasiale uddannelse. HTX giver adgang til mange af de samme videregående uddannelser som STX og HHX, men fokuserer i højere grad på det tekniske område. HTX tager 3 år at gennemføre, og indeholder et obligatorisk internationalt perspektiv.

Hvilken gymnasial uddannelse skal jeg vælge?

Når du overvejer hvilken gymnasial uddannelse der er den rigtige for dig, så er det vigtigt at du tager højde for både dine interesser, kompetencer og fremtidige planer. Hvis du er interesseret i at fordybe dig indenfor et bestemt område, såsom økonomi eller teknologi, så er HHX eller HTX måske den bedste uddannelse for dig. Hvis du gerne vil have bred viden og kompetence indenfor mange forskellige områder, så kan STX være en god mulighed.

Gode råd til at vælge gymnasial uddannelse

Vi har fire overordnede råd, som du bør reflektere over, når du skal vælge hvilken gymnasial uddannelse der er den rigtige for dig:

1. Tænk over hvilke interesser du har.

2. Overvej hvad du gerne vil opnå med gymnasial uddannelse i forhold til fremtiden.

3. Spørg andre, som har taget STX, HHX eller HTX.

4. Læs mere om STX, HHX og HTX på nettet eller kontakt et gymnasium for flere oplysninger.

Når du har overvejet alle disse forskellige aspekter, så bør du være klar til at træffe det rigtige valg.

Hvis du er folkeskoleelev, så vil du med stor sandsynlighed skulle i et brobygningsforløb, hvor du får mulighed for at prøve STX, HHX og HTX af. Det er en god måde at blive klogere på hvilken gymnasiale uddannelse der passer bedst til dig. Vi har skrevet artiklen “Hvad er brobygning til ungdomsuddannelse?” Du kan læse artiklen her.

Hvad giver en gymnasial uddannelse adgang til?

En gymnasial uddannelse giver adgang til mange forskellige videregående uddannelser, hvad enten det er STX, HHX eller HTX du vælger. STX og HHX giver mulighed for at søge ind på både humaniora- og samfundsvidenskabelige uddannelser samt businessrelaterede uddannelser, mens HTX giver både mulighed for at søge ind på tekniske og naturvidenskabelige uddannelser.

Som udgangspunkt udelukker du ikke nogle videregående uddannelser, hvis du vælger STX, HHX eller HTX. Selvom du f.eks. har valgt STX, så kan du stadig godt komme på Copenhagen Business School. Det er derfor vigtigt at huske på, at din gymnasiale uddannelse ikke definerer dig og dine muligheder – det gør dine kompetencer og hvad du har udrettet i løbet af din gymnasiale tid.

Hvor mange unge tager en gymnasial uddannelse?

I Danmark vælger langt de fleste unge en gymnasial uddannelse. De fleste unge vælger den gymnasiale uddannelse, da det giver flest muligheder for videregående uddannelser. Populariteten er i de senere år blevet diskuteret på et politisk niveau, da man mener, at flere unge bør tage andre uddannelser som f.eks. EUX eller Erhvervsuddannelserne.

Du skal naturligvis vælge den uddannelse der passer bedst til dine interesser og kompetencer.

Kan man skifte gymnasial uddannelse?

Det korte svar er ja. Det er helt almindeligt, at nogle elever vælger at skifte gymnasial uddannelse, fordi man ikke føler sig tilpas eller har opdaget andre interesser.

Hvis du ønsker at skifte uddannelse, så bør du kontakte dit nuværende gymnasium og høre om de kan hjælpe dig med at skifte uddannelse. Det er vigtigt at være opmærksom på, at du måske ikke vil kunne følge samme timetal og pensum som i den gymnasiale uddannelse, du ønsker at skifte til. Det kan således være en god idé at tage kontakt til det gymnasium, som du ønsker at skifte til, og høre om de kan sammensætte et forløb der passer til din situation.

Du kan være nødsaget til at skulle starte forfra med det faglige pensum, hvis du vælger at skifte gymnasial uddannelse. Det er dog individuelt fra elev til elev, og det er op til det gymnasium du vælger at skifte til, hvad de kan tilbyde.