Hvad skal jeg efter gymnasiet?

Hvad skal jeg efter gymnasiet?

Du har gennemfÞrt tre Är pÄ gymnasiet og nu stÄr du foran et valg: Hvad skal jeg efter gymnasiet? Det er et spÞrgsmÄl, som mange unge mennesker brÊnder inde med. Efter gymnasietiden starter det virkelige voksenliv med en masse beslutninger og ansvar. Hvis du ikke ved, hvad du vil lave, kan vi i denne artikel komme dig et par gode rÄd og vejledning til hvad du skal efter du er blevet student pÄ gymnasiet.

I Danmark er skolesystemet forholdsvis enkelt indtil du er blevet student. Folkeskolen er fastlagt, og derefter vÊlger de fleste enten efterskole, 10. klasse, gymnasiale uddannelser, EUX, 3-Ärig HF, FGU eller STU. Langt de fleste unge vÊlger en gymnasial uddannelse, og det er disse elever, vi mest har fokus pÄ i denne artikel.

De fleste unge har et Þnske om at lÊse videre efter gymnasiet, men det er vigtigt at huske pÄ, at man ogsÄ har mulighed for at tage et sabbatÄr. Et sabbatÄr er en god mulighed for at lÊre noget om sig selv, fÄ joberfaring og samle oplevelser. Hvis du vÊlger at tage et sabbatÄr, skal du huske pÄ at bruge det til noget konstruktivt og ikke bare slappe af.

Muligheder i sabbatÄr

Du har mange muligheder i forhold til hvad du kan lave efter gymnasiet. Nogle unge er afklarede med videregÄende uddannelse, og vÊlger at gÄ direkte fra gymnasiet til videregÄende uddannelse, mens mange andre vÊlger at tage et sabbatÄr. Hvis du Þnsker at tage ét sabbatÄr eller to, kan det ogsÄ vÊre en god idé. I et sabbatÄr kan du overveje hvad du gerne vil lave i fremtiden. Hvis du Þnsker et job, kan det vÊre en god idé at sÞge et job i nÊrheden af dit hjem eller prÞve at finde praktikmuligheder indenfor din faglige interesse. Hvad end du vÊlger, sÄ skal du huske pÄ at have det sjovt og ikke lade dig begrÊnse af andres forventninger.

Mange unge tager ogsĂ„ sabbatĂ„r for at rejse rundt i hele verden, hvilket kan vĂŠre en god mĂ„de at udvide sine horisonter. Det er en god idĂ© at tage ud og rejse, hvis du er eventyrlysten, og gerne vil opleve verden. Mange unge vĂŠlger netop at rejse, da de har sparet op til det, og kan gĂžre det – inden alle de sure forpligtelser begynder.

Hvis du Þnsker at tage et sabbatÄr, skal du huske pÄ at spare op til det og planlÊgge din rejse i forvejen. Du kan eventuelt starte med at arbejde i nogle mÄneder, sÄ du kan spare op til din rejse.

Du har ikke travlt med videregÄende uddannelse

PensionsgrÊnsen stiger og stiger i takt med at vi bliver Êldre og Êldre. Derfor skal du huske pÄ, at du ikke har travlt med at tage en videregÄende uddannelse. Du skal vÊre pÄ arbejdsmarkedet i mange Är, sÄ tag den tid du skal brug for at finde den rigtige uddannelse, og nyd tiden som studerende. Hvis du kÞrer dÞd i uddannelse, sÄ tag et sabbatÄr, eller spring et semester over. Din uddannelse bliver dog lÊngere, men du skal huske pÄ, at du i hvert fald skal vÊre pÄ arbejdsmarkedet i op til 50 Är, fÞr du bliver folkepensionist.

Lad vĂŠre med at sammenlign dig med andre

Unge mennesker lever i en sammenligningskultur, og det kan affÞde et negativt pres. Hver person er forskellig, og det betyder at vi har forskellige ambitioner og Þnsker. Derfor skal du huske pÄ ikke at sammenligne dig selv med andre, eller lade dem bestemme hvad du skal vÊlge af uddannelse og hvornÄr. Hvad der er rigtigt for en person, er ikke nÞdvendigvis det samme som hvad der er rigtigt for dig. Derfor skal du tage de beslutninger, som fÞles rigtige og giver mening for dig. Du skal ikke sammenligne dig med andre, som mÄske er fÊrdiguddannet fÞr dig, eller gÄr pÄ en anden uddannelse end dig.

Efter gymnasietiden starter det virkelige voksenliv med en masse beslutninger og ansvar. Hvis du sÞger mere vejledning om hvad du skal efter du er blevet student pÄ gymnasiet, sÄ er det en god idé at opsÞge rÄdgivere, lÊse om forskellige uddannelsesmuligheder eller tale med venner og familie.