Sportscollege - Kombinér uddannelse og sport

Sportscollege – Kombinér uddannelse og sport

Dyrker du sport på et højt niveau, men ønsker du samtidig at tage en gymnasial uddannelse? Så bør du overveje at starte på et dansk sportscollege. På et sportscollege kan du følge drømmen om en idrætskarriere, uden at gå på kompromis med din uddannelse. Gennem et tæt samarbejde med STX, HHX, HTX eller HF er det muligt for unge elitesportsfolk at bo på et sportscollege, samtidig med at de uddanner sig og lever en næsten professionel idrætstilværelse.

Hvad er et sportscollege?

Et sportscollege er en uddannelsesinstitution, der drives i et tæt samarbejde mellem gymnasierne og idrætsklubberne. Et sportscollege giver dig mulighed for at kombinere din uddannelse med et liv som elitesportsperson. Sportskollegiet tilbyder en intensiv og målrettet træning, så du kan nå dine idrætslige mål. Samtidig får du mulighed for at tage en gymnasial uddannelse på STX, HHX, HTX eller HF. Sportskollegiet er derfor også et godt valg for unge, der ønsker at blive idrætsudøvere på et højt niveau, men ikke ønsker at gå på kompromis med deres uddannelse.

Forudsætningen for at kunne starte på et sportscollege er, at du er tilmeldt en idrætsklub. Du skal være aktiv deltager i klubbens træning og aktiviteter. For at kunne blive optaget på et sportscollege skal du desuden være motiveret for at læse en gymnasial uddannelse.

Hvilke sportsgrene skal man dyrke for at bo på et sportscollege?

De fleste sportscolleges tilbyder pladser til unge der dyrker de mest populære sportsgrene i Danmark, såsom:

  • Fodbold
  • Håndbold
  • Basketball
  • Ishockey
  • Kampsport
  • Gymnastik
  • Roning
  • Atlatik

Derudover findes der også en række mere specialiserede sportscolleges, hvis man dyrker en mindre udbredt sportsgren. Det er dog ikke alle sportscolleges, der tilbyder pladser til alle sportsgrene. Kontakt derfor det enkelte sportscollege for at høre nærmere om deres tilbud.

Hvor mange timer træner man på et Sportscollege?

Træningstiden på et Sportscollege varierer fra sportscollege til sportscollege, og afhænger desuden også af, hvilken sportsgren du dyrker. Du kan som minimum forvente at træne mellem 15-20 timer om ugen. I nogle tilfælde kan træningstiden dog være højere. Kontakt det enkelte sportscollege for at få præcis information om deres træningstilbud.

Hvor lang tid tager det at gennemføre en uddannelse på Sportscollege?

En uddannelse på Sportscollege tager 3-4 år, afhængigt af hvilken uddannelsesretning du vælger. Du kan dog have mulighed for at gennemføre din uddannelse på sportscollege på længere tid, hvis du har et særligt talent inden for din sportsgren der gør, at du er fraværende i flere perioder. Mange talentfulde elitesportsfolk udvikler sig allermest i slutningen af teenageårene, og derfor kan det være, at den planlagte uddannelsesperiode forlænges, hvis man f.eks. bliver udtaget til et landshold eller andet.

Hvad koster det at bo på Sportscollege?

Det er ikke gratis at bo på et sportscollege. Priserne varierer ligesom almindelige lejligheder gør. Det kommer an på kvadratmeter, beliggenhed og så videre. Sportscolleges ligger typisk i større byer, og det er derfor ofte dyrere at bo på sportscollege end i f.eks. en mindre landsby. Kontakt det enkelte Sportscollege for nærmere information om priserne.

Der er nogle tilfælde hvor den studerende får betalt deres ophold på sportscollege af det sted man dyrker sport på højt niveau. Der er flere eksempler på fodboldspillere, der har fået dækket deres ophold på sportscollege, fordi de spillede på et af de store danske fodboldhold. Hvis man er i denne situation, så spørg nærmere hos den idrætsklub du er tilknyttet.

Hvor ligger der sportscolleges i Danmark?

Der findes efterhånden mange sportscolleges i Danmark. Beliggenheden af sportscolleges er typisk tæt på idrætsklubbernes træningsanlæg, så ungdomsidrætsudøvere har let adgang til at komme til og fra deres bopæl. Derfor er det som regel også i de større byer, at sportscolleges ligger. Hvis en by f.eks. er kendt for deres fodboldhold, så kan det være, at størstedelen af eleverne på det tilhørende sportscollege er dyrker fodbold.

De største sportscolleges i Danmark ligger i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Sportscolleges i disse byer har typisk mange elever, fordi der er mange idrætsklubber beliggende i disse byer. Sportscolleges i mindre byer har typisk færre elever, fordi der er færre idrætsklubber beliggende i disse byer.

Find et sportscollege der passer til dit behov

Hvis du ønsker at kombinere uddannelse med din sport, så tøv ikke med at kontakte et sportscollege der passer til dit behov. Det er nemlig vigtigt, at du fra start af får en åben dialog med et sportscollege, så I sammen kan finde ud af om i matcher hinandens behov. De fleste sportscolleges i Danmark har nemlig forskellige tilbud, så det er vigtigt at finde et sportscollege der passer til lige netop dine behov.